Koning Harald met succes geopereerd

Vorsten

30-01-2021 23:33:43

De Noorse koning Harald is zaterdag met succes geopereerd aan zijn rechterknie. Dat heeft het Noorse hof bekendgemaakt. Harald (83) maakt het uitstekend, aldus de persmededeling.

De koning, die eerder deze maand zijn dertigjarig regeringsjubileum vierde, is vrijdag opgenomen in het universiteitsziekenhuis Rikshospital en had een dag eerder al ziekteverlof opgenomen. Dat betekent dat kroonprins Haakon alle staatsrechtelijke taken overneemt en optreedt als regent. Volgens het paleis doet hij dat in elk geval tot maandag 15 februari.

Koning Harald had last van een pees boven knie. Hij werd de laatste tijd met een wandelstok gesignaleerd, maar loopt al langer met moeite. Vorig jaar moest hij een aantal malen verlof opnemen, onder meer om een kunstmatige hartklep te vervangen.

Ondanks zijn hoge leeftijd en kwalen is aftreden voor de Noorse koning geen optie. De eed die hij in 1991 als koning in het parlement aflegde, is in de ogen van Harald van kracht tot aan zijn dood. Bovendien, zo vertelde hij bij zijn recente jubileum, beleven koningin Sonja (83) en hij nog altijd veel plezier aan hun werk.


Meer Noorwegen

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.