Koning Harald noemt klimaatverandering grootste uitdaging

Vorsten

11-10-2021 14:41:36

Noorwegen wil meer doen om klimaatverandering tegen te gaan. Het is de grootste uitdaging van onze tijd, zei koning Harald maandag tijdens de opening van de Storting, het Noorse parlement.

In de troonrede, opgesteld door de regering, zei Harald dat Noorwegen zijn eigen uitstoot van broeikasgassen wil verminderen. Ook wil de regering arme landen helpen om aan de internationale verplichtingen te voldoen, zo las de koning staand voor vanachter een lessenaar.

Harald ging ook in op de economie, die volgens de regering nu snel aantrekt. “Er zijn nu meer mensen werkzaam dan voor de pandemie. Steeds minder mensen zijn werkloos en er komen steeds meer vacatures”, aldus de koning.

Kroonprins Haakon had dit jaar weer een bijrol. Vorig jaar moest hij nog de plaats van zijn vader innemen omdat de koning met ziekteverlof was na een ziekenhuisopname. Nu kon Haakon weer gewoon naast Harald plaatsnemen en de speech aanhoren. Ook koningin Sonja was bij de opening van de 166e sessie van de Storting aanwezig.


Meer Noorwegen