Koning opent expositie in Kröller-Müller

Vorsten

2014-05-22 15:42:00

OTTERLO – Koning Willem-Alexander opende donderdagmiddag in het Kröller-Müller Museum de tentoonstelling Seurat, Meester van het pointillisme. Met de expositie sluit het museum de viering van het 75-jarig jubileum af.Georges Seurat (Parijs, 1859-1891) staat bekend als uitvinder van het neo-impressionisme. Hij ontwikkelde een nieuwe esthetiek door zijn schilderijen op te bouwen uit ontelbare gestippelde (gepointilleerde) verftoetsen en zijn aandacht voor wetenschappelijke kleurtheorieën. De schilder stierf op 31-jarige leeftijd. Seurat schilderde zo’n vijftig werken in deze nieuwe stijl. Hij schilderde tafereeltjes in Parijs en aan de Noord-Franse kust, waar hij de zomers doorbracht.

Voor het eerst toont het museum nu de schilderijen van Seurat uit de eigen collectie, het gedurfde Le Chahut en de verstilde zeegezichten van Honfleur, Port-en-Bessin en Gravelines, in een bredere context. Koning Willem-Alexander kreeg van museumdirecteur Lisette Pelsers een rondleiding langs de werken.

Oeuvre

In de Seurat-tentoonstelling zijn 23 schilderijen en 24 tekeningen te zien. Met veertig bruiklenen van over de hele wereld is het de eerste keer dat het geschilderde en getekende oeuvre van Seurat uitgebreid in Nederland te zien is. Zelfs Le Cirque, het laatste werk dat Seurat schildert, is in Otterlo. Dit topstuk uit de collectie van Musée d’Orsay wordt zeer zelden uitgeleend.

Rond de expositie organiseert het museum onder meer (dans)workshops, concerten en theatervoorstellingen. De tentoonstelling is te zien tot en met 7 september in het museum in het Nationale Park de Hoge Veluwe.


Meer Noorwegen

– Máxima’s liefde voor muziek
– Beatrix mag weer aan het werk
– Koning Filips artistieke talent
– Catherine leent juwelen van The Queen
– Kan Diana’s erfenis William en Harry verzoenen?