Koningin Sonja aanwezig bij opening Noorse parlement

Vorsten

01-10-2020 18:54:39

Koningin Sonja vergezelt haar zoon kroonprins-regent Haakon vrijdag bij de opening van het 165e parlementaire jaar van de Storting, het Noorse parlement. Haakon zal in de zittingszaal de troonde voorlezen: de voornemens van de regering van premier Erna Stolberg voor het komende jaar. Het is dan ook de premier die aan de kroonprins de tekst van de toespraak overhandigt.

Het is voor het eerst sinds 1990 dat niet de koning maar de kroonprins het parlement opent. Destijds was Haakons grootvader koning Olav V met ziekteverlof en nam toenmalig kroonprins Harald de honneurs waar. Nu is het Harald, die in 1991 koning werd na het overlijden van zijn vader, zelf die met ziekteverlof is na een ziekenhuisopname met ademhalingsproblemen vorige week vrijdag.

“Het wordt een opening van de Storting om te onthouden”, aldus parlementsvoorzitter Tone Wilhelmsen Trøen. Niet alleen omdat Haakon de troonrede leest, maar ook vanwege de maatregelen die zijn genomen in verband met de coronapandemie. Er zijn minder genodigden en de ceremonie duurt ook korter. Ook de gebruikelijke ontvangst van alle parlementariërs in het Koninklijk Paleis is dit jaar geschrapt.


Meer Noorwegen

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord