Koningin Sonja bezoekt Spitsbergen

Vorsten

07-01-2016 13:56:00

LONGYEARBYEN – Koningin Sonja is donderdag en vrijdag op Spitsbergen (Svalbard in het Noors) om te praten met de families die vorige maand zijn getroffen door een dodelijke lawine aan de rand van de hoofdplaats Longyearbyen. Ook heeft de koningin ontmoetingen met de vele vrijwilligers die na de sneeuwverschuiving op 19 december in actie kwamen.

Door een zware storm, de hevigste in decennia, kwam de sneeuw op de zogenaamde Sukkertoppen (Suikerberg) in een lawine naar beneden en bedolf een aantal huizen aan de voet van de berg. Twee mensen kwamen om het leven en er was nog dagen gevaar van nieuwe lawines. De gouverneur van het door Noorwegen bestuurde Spitsbergen liet andere huizen uit voorzorg evacueren.

Koningin Sonja praat in Longyearbyen met vertegenwoordigers van het Rode Kruis, de plaatselijke overheid, het ziekenhuis, brandweer en andere reddingsdiensten die lange tijd in de weer zijn geweest om naar slachtoffers te zoeken en de bedolven huizen sneeuwvrij te maken. In een kerk heeft ze vrijdag een besloten bijeenkomst met de families van de slachtoffers.

Meer Noorwegen