Kritiek op prins-gemaal Henrik over uitval

Vorsten

2015-02-21 16:16:00

KOPENHAGEN – De hartenkreet van prins-gemaal Henrik van Denemarken heeft met enige vertraging tot beroering en boze reacties geleid in zijn geadopteerde vaderland. Henrik moet eens ophouden met zeuren, zo valt te lezen op sociale media. De prins heeft koningin Margrethe in verlegenheid gebracht, aldus Deense media.

Henrik (80) schoot afgelopen dinsdag uit zijn slof tijdens een ontmoeting met Nederlandse journalisten. Die waren op Fredensborg Slot uitgenodigd ter voorbereiding op het staatsbezoek van koning Willem-Alexander volgende maand. Op de onschuldig bedoelde vraag of hij als echtgenoot van het staatshoofd nog goede raad had voor Máxima, begon Henrik een tirade over zijn positie.

Máxima was koningin, hij was slechts prins-gemaal, en dat was onaanvaardbaar en onbegrijpelijk, zo zei Henrik, terwijl de koningin probeerde weg te kijken. Henrik vond dat hij koning-gemaal had moeten worden, en omdat hij dat niet was, wilde hij de vraag ook niet beantwoorden.

Crisis van 2002

Deense media vonden dat het moment voor de uitval slecht was gekozen, in een gesprek met buitenlandse journalisten. Ze herinnerden ook aan de crisis die Henrik in 2002 veroorzaakte door zich mokkend terug te trekken op zijn wijngoed in Frankrijk. Dit omdat hij bij de nieuwjaarsontvangsten van dat jaar door ziekte van zijn vrouw protocollair na zijn zoon kroonprins Frederik was geplaatst. ”Een degradatie”, aldus Henrik, die boos wegbleef bij het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima.

De prins kreeg drie jaar na zijn rebellie de nieuwe titel van ‘prins-gemaal’, maar dat was, zo bleek in het gesprek met de Nederlandse media, niet genoeg. Onvolwassen meende een commentator van de Deense televisie. ”In Denemarken is de koningstitel voorbehouden aan het staatshoofd, een koning-gemaal bestaat nu eenmaal niet.”


Meer Noorwegen

In deze editie van Vorsten:

– Prinsjesdag in woord en beeld
– Liefde in Zweden: bruiloft na 33 jaar verkering
– Zij hebben het mode-DNA van hun moeder
– The Royal Family volgens Edward en Sophie