Kroonprins Haakon biecht op: ik ben een langzame lezer

ANP

2019-10-15 14:26:00

Kroonprins Haakon worstelt zich door stapels officiële papieren, maar een echte boekenfanaat is hij niet. De Noorse troonopvolger omschrijft zichzelf als “een langzame lezer’. Zijn vrouw Mette-Marit verslindt overigens wél boeken bij de vleet: zij neemt op reis altijd vijf tot tien exemplaren mee.

Het Noorse kroonprinselijk paar kwam dinsdagmiddag aan bij de Frankfurter Buchmesse, de grootste boekenbeurs ter wereld. Noorwegen is daar dit jaar gastland. Haakon (46) en Mette-Marit (46) arriveerden met een speciale literatuurtrein, in hun kielzog reisden Noorse schrijvers mee. Op het station werd het gezelschap met bloemen verwelkomd.

Hoewel Haakon geen grote lezer is, heeft hij wel degelijk zijn voorkeuren op leesgebied. Zo kan hij uit zijn jeugd nog verschillende Noorse sprookjes herinneren en maakte het boek De gebroeders Leeuwenhart, van Astrid Lindgren, grote inruk op de kroonprins. Ook zet Haakon geregeld een luisterboek op.


Meer Noorwegen

Nieuw, van de makers van Vorsten: Máxima. Een maar liefst 180 pagina’s dikke speciale editie over alles wat u wilt weten over onze koningin.