Kroonprins Haakon gaat Noorse troonrede voorlezen

Vorsten

26-09-2020 12:04:19

Niet koning Harald maar kroonprins Haakon opent komende week het 165e zittingsjaar van de Storting, het Noorse parlement. De koning die vrijdag met ademhalingsproblemen is opgenomen in Rikshospitalet heeft tot en met 4 oktober ziekteverlof opgenomen. Dat betekent dat kroonprins Haakon aan zet is op 2 oktober wanneer de Storting bijeenkomt.

Koning Harald (83) blijft in elk geval het hele weekeinde nog in het ziekenhuis, aldus een mededeling van het paleis. De verwachting is dat hij maandag naar huis mag, maar daarna nog rust zal moeten houden.

Kroonprins Haakon is sinds vrijdag regent en neemt alle taken over van zijn zieke vader. Dat is de afgelopen jaren vaker gebeurd maar sinds 1990, toen de toenmalige koning Olav V ernstig ziek was, is het niet meer voorgekomen dat de kroonprins – destijds Harald – de troonrede heeft voorgelezen bij de opening van het parlementaire jaar.

In augustus maakte parlementsvoorzitter Tone Wilhelmsen Trøen bekend dat vanwege de coronaregels de opening dit jaar anders zal zijn dan gebruikelijk. De plechtigheid wordt korter en het aantal aanwezigen wordt teruggebracht van de gebruikelijke 750 tot ongeveer 200, onder wie de 169 parlementariërs en de koninklijke familie.


Meer Noorwegen

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord