Kroonprins Haakon leest Noorse troonrede voor

Vorsten

02-10-2020 13:55:02

Kroonprins Haakon heeft vrijdagmiddag de 165e sessie van de Storting, het Noorse parlement, geopend. Hij deed dat in plaats van zijn vader koning Harald die sinds vorige vrijdag met ziekteverlof is. Koningin Sonja vergezelde haar zoon naar het parlement.

Op het podium van de zittingszaal van de Storting stonden slechts twee zetels: de troonzetel, waarvoor Haakon ging staan en de gebruikelijke zetel voor de koningin. Meteen na aankomst en het door een koor zingen van Kongesangen, het koningslied, kreeg Haakon de tekst van de troonrede overhandigd door premier Erna Stolberg.

Haakon las de regeringsvoornemens, waarin uiteraard veel aandacht was voor de gevolgen van de coronapandemie, voor vanachter een lessenaar. Alle leden van de Storting en de regering bleven daarbij naar Noors gebruik staan. Anders dan op Prinsjesdag in Nederland hielden de aanwezigen geen anderhalve meter afstand aan en werden geen mondkapjes gedragen. Parlementsvoorzitter Tone Wilhelmsen Trøen, die na Haakon het woord voerde, besloot haar toespraak met ‘God beware Noorwegen en de Koning’. Daarna volgde het Noorse volkslied.

Het was voor het eerst sinds 1990 dat niet de koning maar de kroonprins het parlement opende. Destijds nam toenmalig kroonprins Harald de honneurs waar voor zijn zieke vader koning Olav V. Nu was het Harald zelf die met ziekteverlof is na een ziekenhuisopname met ademhalingsproblemen vorige week vrijdag.

“Het wordt een opening van de Storting om te onthouden”, aldus de donderdag herkozen parlementsvoorzitter Tone Wilhelmsen Trøen eerder. Niet alleen omdat Haakon de troonrede las, maar ook vanwege de maatregelen die zijn genomen in verband met de coronapandemie. Er waren slechts 200 genodigden in plaats van de gebruikelijke 700 en de ceremonie duurde ook korter: nog geen half uur.


Meer Noorwegen

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.