Kroonprins Haakon loopt vluchtelingenroute

Vorsten

14-08-2020 12:23:55

De Noorse kroonprins Haakon gaat eind deze maand wandelen. Hij loopt van 26 tot 28 augustus van Oslo naar de Zweedse grens en volgt daarbij de zogenoemde vluchtelingenroute. Die werd tijdens de Duitse bezetting van Noorwegen tijdens de Tweede Wereldoorlog door het Noorse verzet onder meer gebruikt voor koeriersdiensten naar het neutrale Zweden, maar ook om mensen over de grens in veiligheid te brengen.

De wandeling is mede bedoeld om aandacht te vestigen op de 75e verjaardag van de Noorse bevrijding. De zogenoemde ‘Flyktningeruta’ is tegenwoordig ook een aantrekkelijke, bewegwijzerde 120 kilometer lange toeristische wandelroute. De excursie van Haakon wordt dan ook georganiseerd door de Noorse toeristenorganisatie en secretaris-generaal Dag Terje Klarp Solvang treedt op als gids. De kroonprins wordt verder onder meer vergezeld een militair en door een landgenoot met een migratie-achtergrond.

Onderweg zijn ontmoetingen voorzien met mensen die destijds gebruik hebben gemaakt van de ontsnappingsroute, maar ook met mensen die in recente jaren in figuurlijke zin de omgekeerde route hebben gevolgd en vanuit brandhaarden in de wereld als vluchtelingen naar Noorwegen zijn gekomen.


Meer Noorwegen

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord