Moeder maakte Mette-Marit warm voor lezen

Vorsten

2021-05-25 21:55:32

Mette-Marit is dankzij haar moeder een verwoed lezer geworden. Dat vertelt de Noorse kroonprinses op Instagram. De royal werkt mee aan een initiatief van de Noorse vereniging van uitgevers. Die startte vorige maand een estafette waarin bekende Noren mogen vertellen wie voor hun een rolmodel is als het gaat om lezen. De Noren noemen dat een leesheld (lesehelt).

“Iedereen heeft een leesheld nodig”, schrijft Mette-Marit. “Toen ik klein was, las ze me bijna elke avond voor.” Volgens de prinses zocht haar moeder literatuur uit die speciaal geschikt was voor kinderen. “Dat is de reden waarom ik veel van lezen ben gaan houden.”

“Mensen hebben een leesheld nodig die ze de waarde van literatuur laat zien”, vertelt Mette-Marit. Het heeft haar leven erg verrijkt en daar is ze dankbaar voor. Lezen liet haar kennismaken met mensen en landen waarvan ze nog nooit gehoord had.

Voorlezen

Mette-Marit moedigt de Noren aan te gaan lezen, of elkaar voor te lezen. “Dat maakt het lezen van een boek nog specialer.” De kroonprinses hoopt dan ook dat elke Noor zijn of haar leesheld vindt.

Overigens is dinsdag het Noorse Literatuurfestival van start gegaan. Mette-Marit opende het festival dat grotendeels digitaal gehouden wordt vanwege de coronapandemie.


Meer Noorwegen

In deze editie van Vorsten:

– Het warme nest van Kate: de Middletons

– Prinses Elisabeth op kamers

– Hoe zit het nu echt met Kroondomein Het Loo?

– Pieter van Vollenhoven schrijft over muziek