Noors koningspaar begint bezoek Argentinië

Vorsten

2018-03-06 18:23:00

BUENOS AIRES – De Argentijnse president Mauricio Macri en zijn vrouw Juliana Awada hebben dinsdagmiddag in het presidentieel paleis Casa Rosada een lunch aangeboden aan het Noorse koningspaar. Koning Harald en koningin Sonja begonnen eerder op de ochtend met een kranslegging bij het monument van vrijheidsstrijder generaal San Martín aan hun driedaagse staatsbezoek aan Argentinië.

Koning Harald hield een warme toespraak in het museum van het ‘rose paleis’, waar de lunch werd gehouden. Noorwegen en Argentinië mogen geografisch gesproken elkaars tegenpolen zijn, aldus de koning, maar ze hebben ook veel gemeenschappelijk en de aandacht voor Antarctica is daarvan slechts één aspect. Binnenkort begint budgetmaatschappij Norwegian met vluchten naar Argentinië, en dat is volgens Harald één manier om nader tot elkaar te komen. ,,Voor Argentinië bestaat in Noorwegen een enorme belangstelling”, zo wist hij.

Tot vreugde van Macri is een enorme handelsdelegatie met maar liefst veertig Noorse ondernemingen in het kielzog van het koningspaar meegekomen, waaronder behalve Norwegian ook Statoil, cruiseschipmaatschappij Hurtigruten en Kongsberg. Het handelsvolume tussen beide landen is nog beperkt – Argentinië exporteerde voor nauwelijks meer dan 55 miljoen euro naar Noorwegen, de Noren tekenden voor het dubbele andersom – maar op gebieden als technologie, energie en duurzame ontwikkeling liggen veel kansen.

Later dinsdag brengt het Noorse koningspaar bij de Rio de la Plata een bezoek aan het monument ter herinnering aan de slachtoffers van de Argentijnse militaire junta, waarvoor eind jaren zeventig ook de vader van koningin Máxima werkzaam was op het ministerie van Landbouw.


Meer Noorwegen

tijdelijk Gratis verzending

Je bestelt onze nummers online en met kortingscode GRATIS betaal je géén verzendkosten!