Koning Harald op Antarctica

Vorsten

10-02-2015 19:04:00

TROLL – Koning Harald van Noorwegen is aan de andere kant van de wereld op bezoek in Troll, het Noorse onderzoeksstation in Koningin Maud Land op Antarctica. Het is de enige arctische basis van de Noren die het hele jaar in gebruik is en wordt beheerd door het Noors Pool Instituut.

Noorwegen heeft ook nog Tor, het onderzoeksstation dat alleen in de zomer wordt bemand. Het is niet het eerste koninklijke bezoek aan Troll, dat zijn naam dankt aan de op trollen lijkende vorm van de omliggende bergen. Koningin Sonja opende het station in 2005, tegelijk met de landingsstrip voor vliegtuigen.

Anders dan de onderzoekscentra van andere landen is Troll niet gebouwd op de sneeuw, maar op rotsen. Het ligt 1235 meter hoog, op zo’n 235 kilometer van de zogenoemde Prinses Märtha Kust. De Noren, die hier sinds 1930 actief zijn, claimen het 2,7 miljoen vierkante meter grote Koningin Maud Land als ‘afhankelijk gebied’ (biland in het Noors), een claim die alleen wordt erkend door andere landen die stukken van Antarctica voor zich opeisen. Australië en Groot-Brittannië zijn de Noorse buren in het zuidpoolgebied.

Koningin Maud was de oma van koning Harald. De zee voor het gebied is vernoemd naar haar man koning Harald VII en de verschillende onderdelen van de kust dragen namen van leden van de koninklijke familie: Harald zelf, zijn zussen Astrid en Ragnhild en zijn ouders Olav en Märtha.


Meer Noorwegen

In deze editie van Vorsten:

 

– 39 pagina’s over Amalia!
– Prinsessen en hun eerste diadeem
– Staatsbezoek Noorwegen: vrienden onder elkaar
– Royals op Griekse bruiloft