Noorse koning hangt vlag halfstok na dood Ari Behn

Vorsten

26-12-2019 17:25:54

De familie van Ari Behn heeft donderdagmiddag aan het Noorse persbureau NTB laten weten “enorm dankbaar te zijn voor de overweldigende steun en condoleances” die ze na de bekendmaking van zijn dood woensdag hebben ontvangen. “Het is warm om te zien dat Ari zoveel voor zovelen heeft betekend”, aldus een woordvoerder namens de familie.

De Noorse staatsomroep NRK heeft extra uitzendingen ingelast om te berichten over het overlijden van de kunstenaar, schrijver en voormalig echtgenoot van prinses Märtha Louise. Op verschillende plekken in het land worden spontaan bloemen, kaartjes, foto’s en kaarsen geplaatst. Dat is het geval bij het standbeeld van koning Karl Johan op het plein voor het koninklijk paleis in Oslo, bij de woning en de kerk in Ari’s laatste woonplaats Lommedalen en in Moss, waar hij met zijn ouders eind jaren zeventig ging wonen.

De kerk van Lommedalen houdt de deuren geopend opdat mensen kaarsen kunnen aansteken en met elkaar kunnen praten over de zelf gekozen dood van Ari Behn. “Daar is behoefte aan”, aldus pastoor Elise Bjerkreim-Bentzen tegen NRK. In het gemeentehuis van Moss wordt vrijdag een condoleanceregister geopend. Op verschillende plekken in het land hangt de vlag halfstok, zoals bij de vakantiewoning Kongsseteren van het Noorse koningspaar.

De koninklijke familie die woensdag reageerde op de dood van Ari Behn, heeft donderdag niks meer van zich laten horen. Koning Harald moet op 31 december zijn jaarlijkse nieuwjaarstoespraak nog houden.

Meer Noorwegen