Koning Harald viert zijn 78e verjaardag

Vorsten

2015-02-21 13:29:00

OSLO – Koning Harald van Noorwegen blaast zaterdag 78 kaarsjes uit. Voor de gelegenheid is een fotoalbum op de website van het Noorse koninklijk huis uitgelicht.

In het album zijn portretfoto’s van de koning door de jaren heen te bewonderen. Op de oudste kiekjes is Harald te zien als kleine jongen, onder meer in een matrozenpakje. Verder zijn er veel portretten te zien van de vorst als kroonprins. Vervolgens wordt er een sprongetje gemaakt in de tijd, van 1976 naar 2006, wanneer Harald inmiddels koning is.

Harald werd op 21 februari 1937 geboren in Skaugum, de kroonprinselijke residentie buiten Oslo. Op 29 augustus 1968 trouwde Harald met het burgermeisje Sonja Haraldsen. Een huwelijk dat toentertijd veel opzien baarde. Samen kregen zij twee kinderen: Haakon en Märtha Louise. De koning zit inmiddels 24 jaar op de Noorse troon, sinds hij in 1991 zijn op 17 januari overleden vader Olav V opvolgde.

Het is niet bekend hoe Harald zijn verjaardag viert in huiselijke kring. Waarschijnlijk is de koning zich ook al aan het voorbereiden op zijn staatsbezoek naar Australië. Maandag vertrekt Harald samen met koningin Sonja naar ‘Down Under’.


Meer Noorwegen