Noorse koning Harald vindt gewoon telefoneren prettiger

Vorsten

18-12-2020 15:51:52

De Noorse koning Harald heeft vrijdag in het Koninklijk Paleis zoals gebruikelijk de Staatsraad voorgezeten, het wekelijkse treffen tussen regering, koning en kroonprins. Voor komende maandag staat nog zo’n bijeenkomst op de koninklijke agenda.

Het Noorse hof deelde vrijdag een aantal foto’s die eerder dit jaar zijn gemaakt. Tussen 13 maart en 7 mei leidde de koning de vergaderingen namelijk telefonisch vanuit zijn buitenverblijf Kongsseteren. Hij moest na een staatsbezoek aan Jordanië vanwege de coronapandemie in quarantaine en daarna was het beter om in zelfisolatie te gaan.

De koning moest later in het jaar de vergaderingen helemaal overlaten aan kroonprins Haakon toen hij in het ziekenhuis werd opgenomen om een kunstmatige hartklep te vervangen en daarvoor enkele weken ziekteverlof opnam.

Opmerkelijk aan de opnamen is dat de koning, die bij de vergaderingen in de Statsrådssal normaal gesproken in uniform verschijnt, vanuit huis in vrijetijdskleding telefoneert – met een ouderwets telefoontoestel. Aan videoconferentie wordt door Harald niet gedaan. Hij staat op de ‘speaker’ op de vergadertafel, waaraan vanwege de beperkende maatregelen maar een deel van de regering plaatsnam.


Meer Noorwegen

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord