Noorse koning krijgt regering op bezoek

Vorsten

2019-01-22 15:43:00

Een dag nadat de Zweedse koning Carl Gustaf een nieuwe regering over de vloer kreeg, heeft ook koning Harald in buurland Noorwegen een vernieuwde regeringsploeg ontvangen. In het Koninklijk Paleis in Oslo kwam dinsdagochtend eerst premier Erna Solberg langs, een uur later gevolgd door het hele kabinet.

Reden voor het bezoek aan de koning, die er speciaal zijn uniform voor uit de kast had gehaald, was dat Solberg erin was geslaagd van haar centrumrechtse minderheidsregering een meerderheidsregering te maken. De christendemocraten zijn toegetreden tot de drie partijen coalitie. Ze kregen meteen vijf zetels in de regering, waarvoor twee andere bewindslieden plaats moesten maken.

De koning installeerde de nieuwkomers en hield daarna beraad met de nieuw samengestelde regering. Solberg hoopt met de versterking van haar regering de volgende parlementsverkiezingen, die pas in 2021 op de agenda staan, te winnen.

Kroonprins Haakon die normaliter de zogenaamde ‘Staatsraad’ bijwoont was dinsdag afwezig. Hij bevond zich in het Davos voor het Wereld Economisch Forum.


Meer Noorwegen

– Koningspaar weer even op pad
– Het Duitse leven van de Thaise koning
– Elisabeths militaire training
– Wie zijn de Casiraghi’s?
– Vooruitblik: wanneer Charles koning wordt