Harald en Sonja sluiten staatsbezoek af

Vorsten

2015-02-27 15:38:00

PERTH – Het Noorse koningspaar heeft zijn staatsbezoek aan Australië vrijdag afgesloten in de West-Australische havenstad Perth. Koning Harald voerde daar het woord tijdens een seminar over de winning van olie en gas. De Australiërs kunnen leren van de ervaringen van de Noren met het uit de zeebodem halen daarvan, zo zei de Noorse vorst.

Australië is de op twee na grootste exporteur van vloeibaar gas ter wereld. Dat wordt in grote hoeveelheden gevonden voor de kust van West-Australië. Reden om de stad Perth in het programma voor het maandag in Canberra begonnen staatsbezoek op te nemen. In de stad zijn meer dan veertig Noorse bedrijven gevestigd, de meeste verbonden aan de olie- en gasindustrie.

Het staatsbezoek moet een zetje geven aan de samenwerking tussen Noren en Australiërs, die bijvoorbeeld al gestalte krijgt op het gebied van onderzoek tussen het Noorse instituut voor geotechniek en de Universiteit van West Australië. In aanwezigheid van het koningspaar werd een intentieverklaring getekend voor verdere uitbreiding daarvan.

Koning Harald en koning Sonja werden in Perth ook ontvangen door de gouverneur van de Australische deelstaat, Kerry Sanderson, en door premier Colin Barnett.


Meer Noorwegen