Noorse koninklijke familie herdenkt aanslagen op Utøya

Vorsten

2021-07-22 19:16:55

Kroonprins Haakon, kroonprinses Mette-Marit en prinses Ingrid Alexandra zijn donderdagmiddag aanwezig geweest op het eiland Utøya om slachtoffers van de terroristische aanslagen in Noorwegen te herdenken. Tijdens de herdenking op het eiland gaf Haakon een speech waarin de kroonprins benadrukte om te blijven praten over de gebeurtenissen.

“Het is belangrijk dat mensen durven te praten over wat er is gebeurd, ook al is het ongemakkelijk”, aldus de Noorse kroonprins. Haakon vindt het daarnaast ook belangrijk dat iedereen blijft luisteren naar de persoonlijke verhalen van overlevenden. “Niemand van ons kan zich verplaatsen in de angst die iedereen hier gevoeld moet hebben. Het enige wat we kunnen doen is luisteren en een deel van de pijn wegnemen van iedereen die de aanslag heeft overleefd.”

Tijdens hun bezoek aan Utøya legden de leden van de koninklijke familie bloemen bij het gedenkteken voor de aanslag, die donderdag tien jaar geleden plaatsvond. Later op de avond zal de familie ook aanwezig zijn bij een herdenkingsdienst in de hoofdstad.

Anders Breivik liet tien jaar geleden explosieven afgaan voor het kantoor van toenmalig premier Jens Stoltenberg en bracht zo acht mensen om het leven. Twee uur na de bomaanslag in Oslo schoot Breivik 69 mensen dood op het eiland Utøya, waar toen een jeugdkamp van de regerende Noorse arbeiderspartij aan de gang was.


Meer Noorwegen

In deze editie van Vorsten:

 

– Alexia’s nieuwe avontuur in Wales
– Mode uit Afrika: traditie en kleur
– Krijgt Japan een vrouw op de troon?
– Diana’s huwelijksjuwelen
– Haakon en Mette-Marit 20 jaar gelukkig