Noorse koninklijke familie in Spitsbergen

Vorsten

2018-08-09 12:28:00

De Noorse koninklijke familie heeft donderdagochtend een officieel bezoek gebracht aan Spitsbergen, waar zij onder meer een kijkje nam bij het Universitair Centrum.

Gouverneur Kjerstin Askholt ontving het koninklijk bezoek, bestaande uit koning Harald, zijn vrouw koningin Sonja, kroonprins Haakon en zijn vrouw kroonprinses Mette-Marit, prinses Märtha Louise en alle kleinkinderen. Ze waren in Longyearbyen vanwege het 25-jarig jubileum van het Universitair Centrum in Svalbard (UNIS). De bezoekers kregen een presentatie voorgeschoteld van de directeur van UNIS, de meest noordelijke instelling voor hoger onderwijs ter wereld. Onderzoek in het centrum is vooral gericht op arctische kwesties.

Naar aanleiding van het jubileum gaf koningin Sonja een van haar kunstwerken, genaamd Isgrotte, cadeau aan het Universitair Centrum. Vooruitlopend op het bezoek aan Longyearbyen hadden de Noorse royals al een privé-expeditie gemaakt met het koninklijke jacht in de wateren rond Spitsbergen.

Na het programma op het Universitair Centrum vertrok de koninklijke familie naar Svalbard museum, waar ze een rondleiding kregen over oude jachtmethoden en de geschiedenis van de archipel. Svalbard werd in 1596 ontdekt door de Nederlander Willem Barentsz. Het koninklijke paar opende het museum in 2006.


Meer Noorwegen

tijdelijk Gratis verzending

Je bestelt onze nummers online en met kortingscode GRATIS betaal je géén verzendkosten!