Noorse koninklijke familie viert sobere Nationale Feestdag

Vorsten

2021-05-17 18:45:01

Het was maandag feest in Noorwegen, want de Nationale Feestdag werd weer gevierd. Op 17 mei staan de Noren traditiegetrouw stil bij de invoering van de grondwet in 1814. Vanwege corona was het – net als vorig jaar – opnieuw geen uitbundige viering, maar toch zorgde de dag voor een lach op de gezichten van leden van de koninklijke familie.

Onder aanvoering van koning Harald en koningin Sonja kwam de familie ‘s ochtends op het balkon van het paleis in Oslo naar buiten om een groet van Noorse schoolkinderen en militairen in ontvangst te nemen. Om 12.00 uur werd het volkslied gespeeld dat door het hele land uitbundig werd meegezongen, aldus het Noorse hof.

Aansluitend maakten kroonpins Haakon en zijn gezin een tour door hun woonplaats Asker. Ze brachten onder meer verrassingsbezoeken aan onder meer een woon- en zorgcentrum. Oorspronkelijk was het plan om hiervoor open oldtimers in te zetten, met de klassieke A1 voorop, maar vanwege de stromende regen werden dichte auto’s ingezet.

De koninklijke familie beëindigde haar officiële programma aan boord van het koninklijke schip. Het zeilde uit Oslo en zette uiteindelijk koers naar Tønsberg. Onderweg zwaaide de familie naar de vele mensen die per boot en op de kade naar hen kwamen kijken.


Meer Noorwegen

In deze editie van Vorsten:

 

– Alexia’s nieuwe avontuur in Wales
– Mode uit Afrika: traditie en kleur
– Krijgt Japan een vrouw op de troon?
– Diana’s huwelijksjuwelen
– Haakon en Mette-Marit 20 jaar gelukkig