Noorse premier past toespraak aan na dood Behn

Vorsten

27-12-2019 19:33:12

De Noorse premier Erna Stolberg heeft de tekst van haar nieuwjaarstoespraak aangepast na het overlijden woensdag van Ari Behn, de schrijver en kunstenaar en ex-echtgenoot van prinses Märtha Louise. De toespraak was al voor de kerst opgenomen en Stolberg sprak daarin onder meer over geestelijke gezondheid en zelfmoord.

In het licht van de zelf gekozen dood van Behn (47) wordt dat deel van haar toespraak gewijzigd, om rekening te houden met de gevoelens van de nabestaanden en de gevoelens in de samenleving. Dat heeft een woordvoerder van de premier bevestigd aan Dagbladet. Stolberg heeft zich de afgelopen dagen al een aantal keren uitgelaten over Ari Behn. Ze vond dat hij met zijn kunstenaarschap en originaliteit Noorwegen “een beetje rijker” had gemaakt.

Behn krijgt echter geen uitvaart op staatskosten, zo liet een regeringswoordvoerder vrijdag weten aan de krant Aftenposten. Hij was weliswaar een innovatieve kunstenaar en schrijver, maar daarmee voldeed hij nog niet aan de criteria die aan zo’n uitvaart worden gesteld. Dat was voorbehouden aan de echte groten, en aan gesneuvelde militairen en leidende politici.

Over het afscheid van Ari Behn is overigens nog niets bekend. De familie kiest waarschijnlijk voor een besloten uitvaart, met mogelijk een herdenkingsdienst op een latere datum, om met name zijn drie dochters Maud, Leah en Emma af te schermen van de publiciteit.

Meer Noorwegen