Noorse royals lunchen met oorlogsveteranen

Vorsten

19-08-2021 16:38:43

Kroonprins Haakon van Noorwegen heeft oorlogsveteranen bedankt voor hun inzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat deed hij tijdens een lunch die de Noorse regering in Oslo had georganiseerd. Ook koning Harald en prinses Astrid waren daarbij aanwezig.

Bij de lunch waren behalve oorlogsveteranen ook overlevenden van de Tweede Wereldoorlog uitgenodigd. Premier Erna Solberg heette de royals en de andere genodigden welkom. De 170 gasten kregen een driegangenlunch geserveerd die bestond uit vis, aardappelen en een puree van diverse groenten. Als toetje werd een cake met bessenmousse geserveerd.

“Namens de koninklijke familie en het hele Noorse volk wil ik jullie bedanken voor alles wat jullie hebben gegeven en voor alles wat jullie hebben opgeofferd, zodat we in een vrij land kunnen leven”, zei Haakon in zijn toespraak. Ook deed de kroonprins een belofte aan de veteranen. “Wij, die de oorlog niet zelf hebben meegemaakt, zullen de verhalen erover verder vertellen. Zodat we nooit zullen vergeten waar duizenden mensen in ons land voor hebben geleden en hun leven voor hebben opgeofferd.”

De lunch zou eigenlijk vorig jaar worden gehouden in verband met de 75e verjaardag van de bevrijding van Noorwegen van de Duitse bezetters. Vanwege de coronapandemie moest het evenement worden uitgesteld.


Meer Noorwegen

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.