Noorse royals weer naar Oslofjord op nationale feestdag

Vorsten

2021-05-14 20:24:05

De Noorse koninklijke familie brengt maandag op de nationale feestdag een bezoek aan de Oslofjord. Aan boord van het koninklijke jacht KS Norge nemen ze daar deel aan een botenparade, laat het hof weten.

De Oslo Sailing Association, die de botenparade organiseert, nodigt iedereen met een boot uit om deel te nemen. Na de botenparade vaart het koninklijk jacht verder naar het vakantiehuis van de koninklijke familie buiten de stad Tønsberg.

De parade is een van de vele activiteiten die op de feestdag worden georganiseerd. Maar net als vorig jaar zullen de festiviteiten soberder zijn vanwege de coronapandemie. Zo gaat de traditionele kinderparade bij het paleis ook dit jaar niet door.

Asker

De nationale feestdag begint voor het kroonprinselijk paar in hun huis in Asker, waar ze zullen deelnemen aan een kort buitenprogramma. Daarna maken ze een rondrit door hun woonplaats om daarna naar Oslo te rijden. Om 11.30 uur komt de koninklijke familie naar buiten op het balkon van het paleis om het belangrijkste evenement van de viering van de nationale feestdag bijwonen. Dan wordt gezamenlijk het volkslied gezongen.

Na het spelen van het volkslied zullen koning Harald, koningin Sonja, kroonprins Haakon en kroonprinses Mette-Marit naar enkele districten van Oslo rijden om mensen te begroeten. Dit jaar, net als vorig jaar, zullen Harald en Sonja dezelfde auto gebruiken als koning Haakon VII op 7 juni 1945 toen de koninklijke familie na de Tweede Wereldoorlog terugkeerde in Noorwegen.

Noorwegen viert op 17 mei Grunnlovsdag. De Noren herdenken dat op deze dag in 1814 in Eidsvoll de grondwet werd goedgekeurd. In 1836 werd de dag voor het eerst officieel gevierd.


Meer Noorwegen

In deze editie van Vorsten:

 

– Alexia’s nieuwe avontuur in Wales
– Mode uit Afrika: traditie en kleur
– Krijgt Japan een vrouw op de troon?
– Diana’s huwelijksjuwelen
– Haakon en Mette-Marit 20 jaar gelukkig