Noorwegen staat stil bij Duitse invasie

Vorsten

09-04-2015 12:07:00

OSLO – Met een kranslegging bij het nationale monument door de Noorse koning Harald heeft het Scandinavische land donderdag stilgestaan bij de Duitse invasie precies 75 jaar geleden. Een erewacht van 96 militairen assisteerde het staatshoofd bij de plechtigheid, schrijven Noorse media. Koning Harald was net drie jaar oud toen nazi-Duitsland binnenviel.

De voorzitter van het Noorse parlement, Olemic Thommessen, stond er eveneens bij stil. “Die dag was het belangrijkste keerpunt in de geschiedenis van ons land. Het Noorse volk werd geconfronteerd met zijn tot nu toe grootste crisis. Maar we vochten voor onze vrijheid en kwamen gesterkt uit de strijd. De democratie overwon de dictatuur. Het was een dag om lering uit te trekken”, aldus Thommessen.

Premier Erna Solberg, minister van Defensie Ine Eriksen Søreide en commandant der strijdkrachten Haakon Bruun-Hanssen vergezelden hem. Solberg sprak van een zwarte dag die een hoofdstuk van rouw inleidde in de Noorse geschiedenis. “Het was de enige keer sinds 1814 dat de grondwet opzij werd geschoven.”


Meer Noorwegen

In deze editie van Vorsten:

 

– 39 pagina’s over Amalia!
– Prinsessen en hun eerste diadeem
– Staatsbezoek Noorwegen: vrienden onder elkaar
– Royals op Griekse bruiloft