Noorwegen wacht op nieuwjaarstoespraak koning Harald

Vorsten

31-12-2019 12:14:25

Noorwegen kijkt met spanning uit naar de nieuwjaarstoespraak van koning Harald. Die wordt dinsdagavond uitgezonden. Vraag is of de koning iets gaat zeggen over het overlijden van zijn voormalige schoonzoon Ari Behn, die op eerste kerstdag uit het leven stapte. Het is de eerste keer dat de koning te zien zal zijn na deze tragedie.

De afgelopen dagen heeft het hof alle vragen over de toespraak afgewimpeld. “We zeggen niets over de inhoud van de toespraak voordat deze wordt gehouden, noch zeggen we wanneer deze wordt opgenomen”, aldus paleiswoordvoerder Guri Varpe tegen Dagbladet.

Omroep NRK, dat de toespraak opneemt en uitzendt, liet zich er ook niet over uit. “Dit is een productie die NRK doet namens Noorse media voor het paleis. Alle vragen die hiermee verband houden, moeten daarom worden gericht aan het koninklijk huis”, zei een woordvoerder.

Premier

Van de Noorse premier Erna Stolberg, van wie de toespraak op nieuwjaarsdag wordt uitgezonden, is bekend dat dat ze haar tekst heeft aangepast na de dood van Ari Behn. Dit omdat ze het al over geestelijke gezondheid en zelfmoord wilde hebben.

De uitvaart van Ari Behn, ex-man van prinses Märtha Louise met wie hij drie kinderen had, is vrijdag in de Dom van Oslo. Het koningshuis heeft niet gezegd wie daarbij aanwezig zullen zijn.

Meer Noorwegen