Noren zwaaien naar kinderen op nationale dag

Vorsten

2018-05-17 21:10:00

De Noorse koninklijke familie heeft donderdag weer naar honderden kinderen gezwaaid. Kroonprins Haakon, zijn vrouw kroonprinses Mette-Marit en dochter prinses Ingrid Alexandra stonden met koning Harald en koningin Sonja op het paleisbalkon van het Koninklijk Paleis in Oslo.

De koninklijke familie verscheen op het balkon vanwege de nationale feestdag. Op 17 mei viert Noorwegen dat in 1814 de eigen grondwet tot stand kwam. Dat doet het land onder meer met een optocht van scholen, die langs het Koninklijk Paleis loopt. Dit jaar namen 117 scholen, vier minder dan vorig jaar, deel aan het defilé.

De kinderoptocht maakt sinds 1906 vast onderdeel uit van de festiviteiten. Schoolkinderen uit Oslo en hun docenten, voorzien van talloze Noorse vlaggen en vlaggetjes, lopen onder begeleiding van muziekkorpsen langs de zwaaiende koninklijke familie. Traditiegetrouw droegen koning Harald en kroonprins Haakon ook dit jaar een hoge hoed.

Leerlingen van scholen die dit jaar een jubileum vieren, zoals een honderdjarig bestaan, mochten voorop in de optocht lopen.


Meer Noorwegen

In deze editie van Vorsten:

 

– Alexia’s nieuwe avontuur in Wales
– Mode uit Afrika: traditie en kleur
– Krijgt Japan een vrouw op de troon?
– Diana’s huwelijksjuwelen
– Haakon en Mette-Marit 20 jaar gelukkig