Premier Solberg: Ari Behn heeft Noorwegen beetje rijker gemaakt

Vorsten

2019-12-27 14:49:32

Marianne Behn, de moeder van de op Eerste Kerstdag overleden Noorse kunstenaar en schrijver Ari Behn, heeft vrijdagmiddag een kort eerbetoon aan haar “geliefde zoon” geplaatst op Facebook. “Het was niet de duisternis die je nam. Het was het licht dat jou ontmoette”, aldus Marianne Behn na de zelfgekozen dood van Ari (47), de voormalige echtgenoot van prinses Märtha Louise.

De Noorse premier Erna Solberg vertelde tegen radiozender NRK dat Ari Behn Noorwegen een beetje rijker heeft gemaakt door de manier waarop hij was. “Hij heeft laten zien dat mannen een beetje anders kunnen zijn dan alleen maar het ‘standaardmodel'”, aldus de premier, die eerder al haar innige deelneming had betuigd.

Zowel de telefoondienst van de geestelijke gezondheidsdienst als de crisistelefoon SOS van de Noorse lutherse kerk heeft na het bekend worden van de dood van Ari Behn veel extra telefoontjes gekregen. Leif Jarle Theis van SOS-crisislijn vertelde aan NRK dat het duidelijk is dat velen graag willen praten over het trieste wat Ari Behn is overkomen.

De openheid daarover, ook van de kant van de konininklijke familie, kan van groot belang zijn, aldus secretaris-generaal van de Raad voor geestelijke gezondheid, Tove Gundersen. Ze hoopt dat het nu gemakkelijker is om vragen te stellen over zelfmoord en zelfmoordgedachten.


Meer Noorwegen