Priester uit kritiek op Haakon en Mette-Marit

Vorsten

10-08-2014 19:05:00

OSLO – In Noorwegen is opschudding ontstaan over de vernietigende kritiek van een priester op het kroonprinselijk paar. Volgens Einar Gelius houden kroonprins Haakon en kroonprinses Mette-Marit er een dubbele moraal op na. Met hun gedrag doet het ‘volkse’ paar afbreuk aan de monarchie. Dat schrijft de priester in zijn wekelijkse opiniestuk in het blad Gudbrandsdølen Dagningen.

“Kroonprins Haakon en kroonprinses Mette-Marit hebben een compleet andere stijl en vorm gekozen dan hun voorgangers. Ze zijn er in een paar jaar tijd in geslaagd om alle mystiek en verhevenheid rond onze koninklijke familie af te breken. In hun ijver om het koningshuis te populariseren, proberen ze de koninklijke familie op een zodanige wijze te presenteren, dat daardoor het geloof in de monarchie is verminderd”, klaagt Gelius.

“Toen ik opgroeide, hadden we Olav V als koning. Een opa-achtige koning, die op hetzelfde moment afstand hield tot het volk, maar ook nabij was”, aldus Gelius. Koning Olav nam de tram om te gaan skiën aan de rand van Oslo, maar wat hij verder in zijn eigen tijd deed, was niet bekend. “Dat maakte de koning een beetje meer verhoogd dan wij gewone mensen”, vindt de priester, die bij het huidige koningspaar Harald en Sonja eenzelfde instelling ziet. “Ze bewaren afstand.”

Hij hekelt de openheid van het kroonprinselijk paar en zijn ‘nieuwe’ jetset-vrienden. “Alle pogingen om de koninklijke familie meer hip en cool te maken, leidt niet tot iets anders dan dat de steun voor de monarchie daalt”, meent Gelius. Hij vindt het ongeloofwaardig dat Mette-Marit op het ene moment een traan laat voor een slachtoffer van aids en het volgend moment in New York uitgaat in peperdure kleding. En dat het paar de kinderen naar een privéschool stuurt, kan ook op zijn woede rekenen. “Goed dat daardoor een debat is ontstaan over de toekomst van de monarchie.”

Meer Noorwegen