Sloppenwijk verwijderd voor Noors koningspaar

Vorsten

05-12-2014 14:12:00

MANDALAY – Koning Harald V vindt het triest dat de regering van Myanmar een sloppenwijk heeft verwijderd voor het staatsbezoek van het Noors koningspaar. Harald reageerde vrijdag op de laatste dag van het staatsbezoek op het nieuws dat een grote sloppenwijk aan de rivier in Mandalay met de grond gelijk is gemaakt.

De autoriteiten van Myanmar wilden daarmee voorkomen dat het koningspaar de nederzettingen van de armen zou zien. Daardoor is een aantal arme gezinnen nu dakloos. Het Noorse koningshuis had al verklaard dat het koningspaar dit niet had gewild. Integendeel, koning Harald en koningin Sonja wilden het échte Myanmar zien. Vrijdag reageerde koning Harald zelf op het nieuws. ”Het is triest. Wij hadden hier helemaal niet om gevraagd. Dit is iets wat zij wilden”, zei de koning tegen de Noorse omroep NRK.

Volgens hem blijkt hieruit dat het land nog ver weg is van democratie. Met het staatsbezoek wilde Noorwegen het democratiseringsproces in het Zuidoost-Aziatische land juist stimuleren. De vorst vertelde dat hij ondanks het incident terugkijkt op een fantastische reis.

Riviercruise

Het Noorse koningspaar kwam vrijdag in Mandalay aan na een riviercruise over de Irrawaddy. Aan de nu kale rivieroever werden ze verwelkomd door lokale bestuurders en mensen in verschillende klederdracht. Er stonden vlaggenmasten en kinderen zwaaiden met de vlaggetjes van Noorwegen en Myanmar.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken was verantwoordelijk voor de planning van het koninklijke bezoek, maar wist volgens NRK vooraf niet dat bulldozers een gebied van enkele voetbalvelden groot langs de rivier hadden ‘verfraaid’. Het Noorse ministerie zal de kwestie nog met Myanmar opnemen.

Meer Noorwegen