Sonja geraakt door ontmoeting met Oekraïense vluchtelingen

Vorsten

01-04-2022 21:42:03

Koningin Sonja van Noorwegen heeft vrijdag verschillende vluchtelingen uit Oekraïne ontmoet. Het maakte diepe indruk op haar, zo meldt het hof.

De vorstin bezocht een opvanglocatie van de internationale hulporganisatie Caritas. Ze sprak er met een groepje vrouwen en kinderen die hun huizen hadden verlaten vanwege de Russische invasie in Oekraïne. De vluchtelingen deelden hun verhaal en vertelden ook hoe ze zich nu voelen in Noorwegen.

“Het maakte veel indruk om degenen te ontmoeten die deze wreedheid hebben meegemaakt”, zei de 84-jarige Sonja na afloop tegen Noorse media. De verhalen namen haar mee terug naar haar jeugd, toen ze als kind de Tweede Wereldoorlog meemaakte. “Ik ben zelf vrij oud, dus ik heb oorlog meegemaakt. (…) Het is heel pijnlijk voor deze mensen om dit over zich heen te krijgen. Maar ze zijn erg blij om hier te zijn. Er wordt goed voor ze gezorgd en ze zijn blij dat ze veilig zijn.”

Caritas heeft na een maand van oorlog al meer dan 350.000 mensen in Oekraïne kunnen helpen. Ook heeft de organisatie voor tienduizenden vluchtelingen onderdak kunnen regelen in omringende landen.


Meer Noorwegen

In deze Vorsten:

 

– Haakon en Victoria, vrienden onder elkaar
– Filip en Mathilde wél naar Griekenland
– Bijna 40: prins William kiest eigen pad
– Sisi’s rebelse kleindochter
– Mode: een kijkje op de rug