Sonja kijkt terug op 25 jaar koningschap

Vorsten

25-06-2016 17:10:00

Koningin Sonja was zaterdagmiddag degene die de welkomsttoespraak hield in de grote tuin van Gamlehaugen, de koninklijke residentie in Bergen. Een groot sprookjesachtige villa die in 1925 door de stad werd aangekocht na de dood van Christian Michelsen, de eerste premier van het onafhankelijke Noorwegen.

,,We zijn regelmatig in Bergen”, zei koningin Sonja, ,,maar we hebben niet vaak de gelegenheid om hier een tuinfeest te houden.” Dat tuinfeest, met zo’n 300 genodigen uit Bergen en het omliggende Hordaland, is onderdeel van de jubileumtocht van het Noorse koningspaar dat dit jaar een kwart eeuw op de troon zit. En hoewel koning Harald het staatshoofd is, wordt zijn echtgenote nadrukkelijk bij de viering betrokken.

Koningin Sonja voelde zich verwant met de regio, zoals haar man enkele dagen geleden zijn band met Trondheim en omgeving had betuigd. ,,Ik heb hier de afgelopen vijftig jaar heel wat rondgetrokken, zowel op land als op het water”, vertelde Sonja, die herinneringen ophaalde aan haar trektochten, haar bijzondere ervaringen in de natuur – zoals bij de Hardangerfjord – maar ook aan de kennismakingstoer na de troonsbestijging in 1991.

Jubileumtocht

Bergen werd toen overgeslagen. ,,Ik denk omdat we toen net op het Festival waren geweest”, aldus de koningin. Kroonprins Haakon, destijds nog net geen achttien, vervulde zijn eerste officiële taak in het naburige Stord, waar hij een lint mocht doorknippen. ‘Zie je wel, ik kan het’, zei hij toen met een knipoog tegen zijn ouders.

Sonja herhaalde de boodschap die haar man koning Harald bij eerdere toespraken tijdens de jubileumtocht al uitgesproken: in 25 jaar is veel veranderd, ,,We hebben andere uitdagingen en andere mogelijkheden”, aldus de koningin.


Meer Noorwegen

In deze editie van Vorsten:

 

– 39 pagina’s over Amalia!
– Prinsessen en hun eerste diadeem
– Staatsbezoek Noorwegen: vrienden onder elkaar
– Royals op Griekse bruiloft