Sonja krijgt haar eigen ‘steenheuvel’

Vorsten

14-07-2016 05:20:00

Koningin Sonja krijgt een naar haar vernoemde steenheuvel op de berg Stortinden in het noorden van Noorwegen. De koningin komt donderdag zelf een plaquette aanbrengen en moet daar een flinke wandeling voor maken. De markering is op 500 meter hoogte, 400 meter van de top en om er te komen is een tocht van twee uur nodig.

Sonja heeft het er graag voor over. Ze is al vaker gaan wandelen en klimmen in dit ruige gebied van Noorwegen bij de Vestfjord. Deze heeft een uitzicht tot aan de Lofoten, Bodø en Raftsundet, de 25 kilometer lange waterweg tussen twee eilanden. De koningin wil graag dat hier meer trekkers en toeristen komen en de inauguratie van een eerder dit jaar met twee ton stenen opgerichte ‘Dronningvarden’ – Koninginnesteenheuvel – kan helpen aandacht te trekken.

Voor de koningin is het de derde achtereenvolgende dag dat ze in Noord-Noorwegen in de natuur op pad gaat. Met het koningsschip ‘Norge’, dat dienst doet als varend hotel, heeft ze al aangemeerd bij Sørøya, het Zuideiland voor de kust van Hammerfest, en bij Storslett nabij het nationale natuurpark Reisa. Met steeds hetzelfde doel: de aandacht vestigen op bijzondere natuurgebieden, die best wat meer bezoekers kunnen gebruiken waardoor de lokale economie in dit spaarzaam bevolkte gebied ook is geholpen.

Meer Noorwegen