Sonja zet schilder Astrup in schijnwerpers

Vorsten

03-02-2016 18:59:00

De Noorse koningin Sonja heeft donderdag in de Dulwich Picture Gallery in Londen een tentoonstelling geopend met werk van de Noorse kunstenaar Nikolai Astrup. “De Noorse kunstenaar waar je nog nooit van heb gehoord maar die je nooit meer zal vergeten”, aldus de Britse krant The Guardian over de expositie ‘Painting Norway’.

Nikolai Astrup (1880-1928) was een tijdgenoot van de wél bekende Noorse schilder Edvard Munch (1863-1944). “Hij zou zo net zo beroemd moeten zijn als Edvard Munch zijn, maar de wereld lijkt hem te zijn vergeten – tot nu toe”, aldus diezelfde The Guardian.

De expositie die kunstliefhebber koningin Sonja opende, brengt negentig werken van Astrup samen in de eerste grote overzichtstentoonstelling van zijn werk buiten Noorwegen. Volgens het museum veranderde de schilder het ‘ruige Noorse landschap in een mythisch, levend wezen’.

De Noorse koninklijke familie vergeet deze week echter Edvard Munch ook niet. Vrijdag is het kroonprinselijk paar in het Munch museum in Oslo bij de opening van een expositie waarin het werk van Munch wordt afgezet tegen dat van de Amerikaanse fotograaf Robert Mapplethorpe.

Meer Noorwegen