Koninklijke gasten bij onthulling standbeeld Noorse interim-koning

Vorsten

18-05-2014 13:52:00

OSLO – Het Noorse koningspaar is zondagmiddag samen met koningin Margrethe en prins-gemaal Henrik van Denemarken aanwezig geweest bij de onthulling van een standbeeld voor de kortstondige Noorse koning Christian Frederik. De plechtigheid maakte deel uit van de uitbundige viering van het tweede eeuwfeest van de Noorse grondwet die op 17 mei 1814 werd afgekondigd.

Christian Frederik werd toen door de Noren uitgeroepen tot koning, zeer tegen de wens van de grote Europese machten, die voor Noorwegen een andere bestemming hadden. Het Scandinavische land was altijd verbonden geweest met Denemarken – Christian Frederik was ook een Deense prins – maar moest voortaan worden bestuurd vanuit Zweden, als straf voor de Deense steun aan Napoleon en als compensatie voor het Zweedse verlies van Finland aan de tsaar van Rusland.

De Noren ondertussen werd niets gevraagd. Inderhaast stelden ze hun eigen, zeer liberale grondwet op, met steun van de sinds 1813 in het land verblijvende Deense kroonprins Christian Frederik. De grondwet overleefde de druk van Zweden en de grote mogendheden, maar het koningschap van Christian Frederik duurde slechts enkele maanden. Zweden versloeg Noorwegen in een korte strijd in augustus 1814 en de koning werd gedwongen afstand te doen van de troon ten gunste van de Zweedse koning Karl XIII.

Christian Frederik werd uiteindelijk nog koning van Denemarken. Als Christian VIII regeerde hij van 1839 tot 1848.


Meer Noorwegen

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.