Zwager Noorse koning overleden

Vorsten

24-01-2015 15:11:00

OSLO – Het Noorse hof heeft zaterdag het overlijden bekendgemaakt van Johan Martin Ferner, echtgenoot van prinses Astrid, de zus van de huidige koning Harald. Hij overleed op 87-jarige leeftijd in het ziekenhuis in Oslo. Koning Harald plaatste op de website van het koninklijk huis een persoonlijke boodschap naar aanleiding van de dood van zijn zwager.

“Onze gedachten gaan uit naar prinses Astrid en haar naasten, die een goede echtgenoot, vader, schoonvader en grootvader hebben verloren”, aldus de Noorse koning. Johan Ferner was in 1961 de tweede burger die introuwde in de Noorse koninklijke familie, na oorlogsheld Erling Lorentzen die in 1953 huwde met Astrids oudere zus prinses Ragnhild.

Astrids vader koning Olav was aanvankelijk niet gelukkig met het huwelijk van zijn dochter die lange tijd optrad als ‘eerste dame’ aan het hof na het overlijden van haar moeder Märtha in 1954. Haar zus Ragnhild had zich namelijk in Brazilië gevestigd en was daarvoor niet beschikbaar.

Prinses Astrid bleef ook na haar huwelijk, waaruit vijf kinderen werden geboren, koninklijke taken vervullen, terwijl haar man op de achtergrond bleef en alleen bij familiebijeenkomsten verscheen. Zo was Astrid ook present bij het staatsbezoek dat koningin Beatrix in 2010 aan Noorwegen bracht.


Meer Noorwegen