Oom koningin Mathilde verdacht van oplichting

Vorsten

2014-10-18 08:37:00

KORTRIJK – Oplichter of zelf opgelicht? Die vraag moet de rechtbank in Gent binnenkort beantwoorden ten aanzien van graaf Henri d’Udekem d’Acoz, de 80-jarige oom van koningin Mathilde. Hij wordt samen met Hans V. (50) beschuldigd van het aftroggelen van meer dan een ton van iemand voor wie zogenaamd werd bemiddeld bij het verkrijgen van vergunningen. Voor die ‘hulp’ moest steeds geld worden overgemaakt, zonder dat er iets gebeurde.

”Mijn cliënt kreeg dat pas in de gaten nadat die twee hem hadden voorgesteld om samen naar het ministerie in Brussel te trekken. Maar toen ze daar uiteindelijk aankwamen, bleek niemand van iets te weten”, aldus de advocaat van het slachtoffer zaterdag in Het Nieuwsblad. Wat de man ook niet wist was dat Hans V. al eens 40 maanden celstraf kreeg voor oplichting. Hij had Hans V. en ‘nonkel’ Henri slechts ingeschakeld om toestemming te krijgen om percelen landbouwgrond om te zetten in bouwgrond.

Graaf Henri, voormalig advocaat en in onmin levend met zijn familie, beweert er zelf te zijn ingeluisd door Hans V. ”Ik betwist alles”, zei hij vrijdag tegen de krant. Zijn raadsman beklemtoonde dat d’Udekem d’Acoz zélf slachtoffer is. ”Hij werd ten onrechte in deze zaak meegesleurd door die zogenoemde oplichter”, aldus advocaat Herman Baron vrijdag in de rechtbank van Kortrijk. ”Mijn cliënt heeft niets met die man te maken en heeft ook helemaal geen zaakjes proberen te regelen of ook maar iets van geld ontvangen.”

De raadkamer in Kortrijk verwees de zaak door naar Gent, waar beslist moet worden of er genoeg bewijsmateriaal is om tot vervolging over te gaan.


Meer Vorstenhuizen