Oorlogsherdenkingen prominent op agenda’s

Vorsten

2014-09-08 11:54:00

PÉTANGE – Groothertog Henri van Luxemburg rijdt dinsdag naar het Luxemburgse grensstadje Pétange voor de herdenking van de 70e verjaardag van de bevrijding aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Het aan België en Frankrijk grenzende Pétange was op 9 september 1944 de eerste Luxemburgse plaats die door de geallieerden werd bevrijd.

Groothertog Henri is niet de enige die deze weken in actie komt voor herdenkingen. De 100e verjaardag van het begin van de Eerste Wereldoorlog en de 70e verjaardag van de bevrijding van delen van Frankrijk, België en later deze maand ook Nederland, bepalen veel koninklijke agenda’s.

Zo was prins Andrew, de hertog van York, zondag nog in Frankrijk in Montcel-Fretoy voor de herdenking van een slag die de Britse cavalerie in 1914 leverde tegen de Duitsers. Het was een gevecht dat geheel te paard werd geleverd, een van de laatste keren dat de oorlog op deze wijze werd gevoerd. Zondag was ook de Belgische prins Laurent op pad om in Antwerpen het verplaatste oorlogsmonument opnieuw te onthullen.

Laurent en echtgenote Claire zijn eind deze week ook in Bastogne, waar ze de opening bijwonen van de ‘Dagen ter herdenking van de conflicten’. In Nederland heeft koning Willem-Alexander volgende week in Driel een herdenking op de agenda staan, waar samen met de Poolse president Bronislaw Komorowski wordt stilgestaan bij het Poolse aandeel in de slag om Arnhem in 1944.


Meer Vorstenhuizen