Parijse burgemeester bij Spaanse koning

Vorsten

11-07-2014 18:04:00

MADRID – De Spaanse koning Felipe VI ontving vrijdag in het Zarzuelapaleis Anne Hidalgo, de burgemeester van Parijs. Dat is een eer die niet alle burgemeesters te beurt valt, maar Hidalgo is in Spaanse ogen dan ook bijzonder. Anne Hidalgo die 100 dagen geleden aantrad, is dochter van Spaanse immigranten die naar Frankrijk uitweken tijdens het regime van dictator Francisco Franco.

Hidalgo werd niet alleen ontvangen door koning Felipe, maar later op de dag ook door premier Mariano Rajoy. Eerder had ze al een ontmoeting met haar ambtgenoot Ana Botella van Madrid, echtgenote van de voormalige premier José Maria Aznar. Hidalgo kreeg in Spanje ook een prijs als ‘persoonlijkheid van het jaar’ die haar was toegekend door het blad Vanity Fair.

Burgemeester Hidalgo kreeg begin vorige maand nog kritiek toen ze besloot om de bloemenmarkt om de hoek van het Parijse stadhuis te vernoemen naar de bezoekende Britse koningin Elizabeth. Dat vonden linkse gemeenteraadsleden te veel eer. Frankrijk immers was een republiek en geen monarchie. Hidalgo trok zich niets aan van de opmerkingen.


Meer Vorstenhuizen

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord