Prijs voor boek over koning Willem III

Vorsten

2014-10-26 12:26:00

AMSTERDAM – Het beste historische boek van dit jaar is geschreven door Dik van der Meulen. Dat meldde de jury van de Libris Geschiedenis Prijs 2014 zondag. Van der Meulen krijgt de prijs voor Koning Willem III, 1817-1890, een boek dat hij “in een aanstekelijke, ironische stijl heeft geschreven”.

Het boek is onderdeel van een trilogie over drie Nederlandse koningen. De jury besloot slechts één van de drie – dat van Van der Meulen – te nomineren, want “het steekt qua leesbaarheid boven de andere twee uit”. Koning Willem III stond bekend als een agressieve man die de grondwet aan zijn laars lapte, aldus de uitgever. Het was een opvliegende, weinig succesvolle koning aan wie niets menselijks vreemd was.

Onder de genomineerden waren Annejet van der Zijl met een boek over Gerard Heineken en Sandra Langereis met De woordenaar, over drukker en uitgever Christoffel Plantijn.

Bij de Libris Geschiedenis Prijs hoort 20.000 euro. De prijs wordt elk jaar uitgereikt tijdens de Maand van de geschiedenis. Dit keer dongen 349 boeken mee. Vorig jaar won Martin Bossenbroek met De Boerenoorlog.


Meer Vorstenhuizen