Prins Charles leert over eekhoornstrijd

Vorsten

22-07-2014 14:30:00

DUNKELD – Grijze eekhoorns moeten dinsdag op hun tellen passen. Prins Charles krijgt bij een bezoek aan het landgoed Glendelville in Schotland te horen hoe de beestjes het beste kunnen worden uitgeroeid. Dat is namelijk nodig om de inheemse rode eekhoorns te beschermen tegen de indringers uit Noord-Amerika.

Charles, in Schotland bekend als de hertog van Rothesay, heeft zich eerder al opgeworpen als beschermheer van de rode eekhoorns. De beheerder van Glendelville heeft sinds 2009 succesvol samengewerkt met de Schotse natuurbescherming bij hun pogingen de inboorlingen te redden.

Zij kunnen namelijk niet opboksen tegen hun sterkere en grotere soortgenoten. Die zijn bovendien beter in het verzamelen van voedsel en zijn immuum voor een virusziekte die ze zelf met zich meedragen. Het aantal rode eekhoorns is daardoor dramatisch afgenomen en natuurbeschermingsorganisaties willen de afname een halt toeroepen. Op Glendelville zijn eekhoornvallen gezet waarin 63 grijze eekhoorns zijn gevangen, waardoor hun aantal de laatste jaren is afgenomen en de rode soortgenoot weer vrij spel heeft op het landgoed.

Het bezoek is onderdeel van de zogenoemde Schotse week van Charles en vrouw Camilla, en volgt op eerdere langere bezoeken aan Wales en Cornwall. Camilla, in Schotland de hertogin van Rothesay, bezocht dinsdagmorgen in Edinburgh een bakkerij van zandkoekjes, een oorspronkelijk Schotse lekkernij onder de naam ‘shortbread’.

Meer Vorstenhuizen