Prins Laurent komt naar de bosklas

Vorsten

2016-01-26 16:39:00

KORTRIJK – De aanhouder wint, zo blijkt in België. Veertien jaar lang stuurde basisschool Sint Paulus uit Kortrijk een uitnodiging naar de Belgische koning om een kijkje te komen nemen tijdens het jaarlijkse ‘bos uitje’ van de leerlingen. Dertien keer kwam het zelfde antwoord: de koning heeft geen tijd. Dit jaar echter is er succes, al komt niet koning Filip maar diens broer prins Laurent, zo meldt dinsdag Het Nieuwsblad.

Begeleider Stephan Vandemaele (62) is de man die het hof jaar in jaar uit bestookte met een invitatie. De scholieren van de zesde klas hebben jaarlijks een zogenoemde ‘bosklas’ op het domein van kasteel d’Insegotte bij het Waalse Huy. Die traditie bestaat al 39 jaar. “Naar aanleiding van ons 25-jarige bestaan, veertien jaar geleden, kwam ik op het idee om de koning - toen nog Albert II – uit te nodigen”, vertelt Vandemaele aan de krant.

Het is namelijk best bijzonder dat kinderen van een Nederlandstalige school al sinds eind jaren zeventig tien dagen lang naar dezelfde locatie in Wallonië gaat. Daar komen ze in contact met de plaatselijke bevolking en moeten ze Frans praten. De stadskinderen ontdekken de natuur. “Telkens ontvang ik een standaardreactie: Bedankt voor uw uitnodiging, maar de koning heeft een te drukke agenda”, aldus Vandemaele.

Dit jaar eveneens, maar nu was er de mededeling dat de brief was doorgestuurd naar prins Laurent. Het was afwachten of hij beschikbaar was. “Twee dagen later kreeg ik een telefoontje van Laurents secretaris: Of we een activiteit konden organiseren op 1 februari.” Stephan Vandemael is al ‘gezond zenuwachtig’, zegt hij. “Voor de kinderen wordt het een fantastische ervaring, voor mezelf wordt dit de bekroning van 39 jaar bosklassen.”


Meer Vorstenhuizen