Prinses Anne bekritiseert openingsceremonie

Vorsten

05-02-2014 17:19:00

SOTSJI – De Britse prinses Anne heeft woensdag bij het IOC in Sotsji kritiek geuit op de lange openingsceremonies van de Olympische Spelen. ”De balans is te ver doorgeslagen naar de andere kant”, zei de prinses. Het prominente lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) vindt dat een ceremonie weer om sporters moet draaien.

”Ik ben oud genoeg om te herinneren dat een openingsceremonie alleen met atleten was”, zei de prinses, die zelf als ruiter in 1976 deelnam aan de Olympische Spelen van Montreal. Ze vindt dat atleten nu slechts een aanhangsel zijn van het grote evenement.

De Britse prinses zei volgens The Washington Post dat een belangrijke boodschap van openingsceremonies is dat atleten zich committeren aan het olympische ideaal. Ze nam het woord tijdens een breed debat met meer dan 100 IOC-leden over de toekomstige organisatie van de Olympische Spelen.

Helikopter

Uitgerekend haar eigen moeder had een prominente rol in de populaire openingsceremonie van de zomerspelen in Londen, geregisseerd door Danny Boyle. Tijdens die openingsceremonie was in een filmpje te zien hoe Daniel Craig als James Bond de Britse koningin Elizabeth ophaalde en zogenaamd met haar uit een helikopter sprong in het Olympisch Stadion.

IOC-voorzitter Thomas Bach reageerde op de kritiek met een grapje: ”Ik denk dat u de koninklijke familie kunt informeren dat parachutespringen niet meer kan.”

Meer Vorstenhuizen