Prinses Beatrix twee keer in de schijnwerpers

Vorsten

2014-01-31 06:57:00

DEN HAAG – Prinses Beatrix, die vrijdag 76 jaar is geworden, krijgt ter gelegenheid van die verjaardag en vanwege haar afscheid als koningin twee bijzondere huldeblijken. Het eerste is vrijdagavond in de vorm van een speciale aflevering van de TV Show van Ivo Niehe. Daarin komen staatshoofden en regeringsleiders, van de Israëlische president Shimon Peres tot de voormalige keizerin Farah Diba van Iran, aan het woord over Beatrix.

Het tweede is zaterdagavond de nationale dankbetuiging in Ahoy in Rotterdam. Dat moest vorig jaar vanwege het overlijden van prins Friso worden uitgesteld. Het feest is georganiseerd door het Nationaal Comité Inhuldiging, dat ook de festiviteiten rond de troonswisseling in goede banen leidde en voor koning Willem-Alexander het Koningslied én het Droomboek bedacht.

Beatrix greep vorig jaar januari haar 75e verjaardag aan om de kroon over te dragen aan een nieuwe generatie, haar zoon Willem-Alexander. Het aftreden betekende echter niet dat Beatrix met pensioen ging. De oud-vorstin is sinds de troonswisseling in enkele maanden zelfs actiever geweest dan toen ze nog op de troon zat. In november 2013 bijvoorbeeld, telde de agenda van de Rijksvoorlichtingsdienst 17 optredens van Beatrix, tegen 15 in november 2012. In september daarentegen, kort na het overlijden van prins Friso en zonder de verplichting van Prinsjesdag, trad de prinses slechts 2 keer in de openbaarheid. Die maand kwam ze ook lelijk ten val en brak daarbij haar jukbeen.

Beatrix heeft de voorbije maanden eveneens gebruikt om zich voor te bereiden op de verhuizing van Huis ten Bosch naar kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche, waar ze binnenkort weer gaat wonen. Volgende maand reist ze voor de 55e keer naar het Oostenrijkse Lech. Daar zal ze voor het eerst sinds 2011 – een jaar voor het fatale ongeluk van Friso – met al haar kleinkinderen deelnemen aan de traditionele fotosessie.


Meer Vorstenhuizen