Prinses Elisabeth viert 13e verjaardag

Vorsten

2014-10-25 06:23:00

BRUSSEL – Prinses Elisabeth van België viert zaterdag haar dertiende verjaardag. Elisabeth is troonopvolger sinds haar opa koning Albert in juli vorig jaar afstand deed van de troon en plaatsmaakte voor haar vader Filip.

Elisabeth mag zich sinds de troonswisseling in België Hertogin van Brabant noemen. Elisabeth is het oudste kind van koning Filip en koningin Mathilde. Ze werd geboren op 25 oktober 2001 in Anderlecht. Haar vader maakte haar geboorte wereldkundig met de legendarische opmerking ‘Het is een echt vrouwtje’. Prinses Elisabeth heeft twee jongere broers, prins Gabriël (10) en prins Emmanuel (9), en een jongere zus, prinses Eléonore (6).

Nadat België al in 1991 de grondwet had gewijzigd, was prinses Elisabeth vanaf haar geboorte voorbestemd om op latere leeftijd koningin van België te worden. De prinses zit momenteel op het Sint-Jan Berchmanscollege in Brussel. Ze is de eerste in de lijn der troonopvolging die van kinds af aan onderwijs volgt in het Nederlands. Haar vader kreeg les in het Frans.

Bruidsmeisje

Elisabeth maakte vorige week indruk met een toespraak in drie talen tijdens een herdenking van de Eerste Wereldoorlog in West-Vlaanderen. Daarmee zorgde ze volgens Belgische media voor beroering en ontroering en oogstte ze veel lof. De Duitse zin had ze speciaal ingestudeerd, want op school krijgt ze pas over twee jaar Duits.

Afgelopen zomer was Elisabeth bruidsmeisje tijdens het huwelijk van haar neef en peetoom Amedeo in Rome. Ook mocht ze voor het eerst mee naar de dankdienst, het Te Deum, in de kathedraal van Brussel aan het begin van de Belgische nationale feestdag. De kinderen van koning Filip en koningin Mathilde hadden die nog niet eerder bijgewoond. Het Belgische koningspaar kiest ervoor hun vier kinderen mondjesmaat te laten deelnemen aan publieke evenementen, en meestal onaangekondigd.

Eind vorig jaar kwam Elisabeth op een minder plezierige manier in het nieuws. Bij Franstalige media kwamen dreigbrieven binnen, waarin werd gedreigd de jonge prinses te ontvoeren. Sindsdien hebben de kinderen van koning Filip permanente beveiliging.


Meer Vorstenhuizen