Prinses Irene hoopt dat samenleving verandert

Vorsten

01-08-2014 18:50:00

HILVERSUM – Prinses Irene zou graag zien dat mensen in de toekomst op een andere manier met elkaar en de aarde omgaan. “Dat is mijn grootste wens, dat het goed gaat met de samenleving”, zei ze in een interview dat het EO-programma Blauw bloed vrijdagavond ter gelegenheid van haar naderende verjaardag uitzond op Nederland 2.

Irene wordt komende week 75 jaar, maar dat betekent niet dat ze het rustiger aan doet. ”Ik ben actief wat werk betreft. Ik vind het heerlijk om te lopen, niet te wandelen maar te lopen, in de bergen vooral. Te klimmen en te skiën. ‘Ik zie mijn kleinkinderen veel, ik sta midden in het leven. Ik heb ontzettend veel werk en dat vind ik allemaal even interessant en boeiend. Het geeft me veel energie, ook de uitwisseling met mensen. Het gaat heel goed met mij.”

De prinses sprak ook uitgebreid over haar spiritualiteit. “Die ben ik los gaan zien van de religies en de kerken. Dat is een heel belangrijk onderdeel van mijn leven en daar vind ik ook een diepe rust en helderheid in. Het geeft mij een basis waardoor ik het leven kan relativeren en dingen een plek kan geven. En mensen met een heel andere zienswijze beter kan aanvaarden en naar ze kan luisteren. Misschien is dat wel de basis van waar ik nu ben.”

Vrijheid

Irene omschrijft het leven in algemene zin als ‘niet makkelijk, maar wel mooi’. “Soms afschuwelijk, maar daarachter en daaromheen is het leven heel mooi.” De prinses laat weten dat het haar in een zeker opzicht een ‘grotere vrijheid’ geeft dat haar zus Beatrix geen koningin meer is. “Omdat wij als generatie meer in de schaduw staan. Hoewel ik al heel lang in de schaduw sta, willens en wetens en met heel veel plezier. Maar indirect heeft dat toch ook effect.”

Ze hoopt dat mensen in de toekomst op een andere manier met elkaar en de aarde omgaan. “Het woord zegt het, samenleving, maar we doen het niet. We zijn te veel met onszelf bezig. We zeuren te veel. Ik hoop dat dat verandert. De zon schijnt, er is zoveel moois. Ik heb altijd geprobeerd om er in moeilijke situaties het beste van te maken. Dat wens ik ook anderen toe en deze wereld. Met alle conflicten, maar ook alle mooie dingen die er gebeuren.”

Meer Vorstenhuizen