Programma Prinsjesdag bekend

Vorsten

2014-09-04 13:10:00

DEN HAAG – De Rijksvoorlichtingsdienst heeft het programma voor Prinsjesdag bekendgemaakt. Prinsjesdag is altijd op de derde dinsdag van de maand en valt dit jaar op 16 september.

Koning Willem-Alexander vertrekt op die dinsdag om 13.00 uur vanaf Paleis Noordeinde in Den Haag naar de Ridderzaal, vergezeld door koningin Máxima, prins Constantijn en prinses Laurentien. In de Ridderzaal spreekt de koning de troonrede uit. Daarin staan de belangrijkste plannen van de regering voor het komende jaar.

De route die de Gouden Koets rijdt, loopt van Noordeinde, Heulstraat, Kneuterdijk, Lange Voorhout, Toernooiveld, Korte Vijverberg naar het Binnenhof waar de koets stopt voor de Ridderzaal. Rond 14.00 uur vertrekt de koning weer met de Gouden Koets naar Paleis Noordeinde, waarna hij met de rest van het koninklijk gezelschap op het balkon van Paleis Noordeinde verschijnt. Vanaf het vertrek van de koning van Paleis Noordeinde tot aan zijn terugkeer worden minuutschoten afgegeven vanaf het Malieveld door de Saluutbatterij.

Dit jaar is het 200 jaar geleden dat de eerste Nederlandse troonrede werd voorgelezen. Daar wordt uitgebreid bij stilgestaan. Zo zijn er in Den Haag van 11 tot en met 16 september meerdere activiteiten waaronder het Prinsjesfestival. Een bioscoop vlak bij het Binnenhof draait films en documentaires over de democratie en het koningshuis. Op het Plein in het Haagse centrum is een galabal, bij het Lange Voorhout is een hoedenshow en -markt.


Meer Vorstenhuizen

tijdelijk Gratis verzending

Je bestelt onze nummers online en met kortingscode GRATIS betaal je géén verzendkosten!