Queen geeft Victoria Cross voor heroïsche reddingsactie

Vorsten

12-08-2020 19:38:58

Koningin Elizabeth van Australië heeft op advies van haar Australische premier Scott Morrison besloten om de hoogste militaire onderscheiding, het Victoria Kruis van Australië, postuum toe te kennen aan Edward ‘Teddy’ Sheean. Gouverneur-generaal David Hurley maakte de beslissing woensdag bekend. De familie van Sheean had jarenlang vergeefs om de hoogste eer voor de in 1942 omgekomen Sheean gevraagd.

Edward ‘Teddy’ Sheean redde op bijzondere en heroïsche wijze de levens van tientallen opvarenden van de HMAS Armidale, waaronder militairen van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL). Het Australische schip was in december 1942 op weg naar Portugees Oost-Timor om daar troepen te droppen en burgers op te halen toen het vanuit de lucht werd aangevallen door de Japanse strijdkrachten.

Op het moment dat de boot in de baai van Betano begon te zinken en de opvarenden in zee sprongen, bond Sheean zichzelf vast aan het geschut om tot het laatst verzet te bieden tegen de Japanners. Hij wist in elk geval één vijandig vliegtuig neer te halen; de Japanners dropen uiteindelijk af en terwijl de uit Tasmanië afkomstige en toen pas achttien jaar oude Sheean met de HMAS Armidale tenonder ging, wisten uiteindelijk 49 opvarenden behouden terug te keren in Darwin. Veertig bemanningsleden en zestig leden van het KNIL verloren hun leven.

“Teddy Sheean heeft nooit het einde van de oorlog gezien, nooit de vrede gezien die hij hielp te verzekeren, en genoot niet van het lange leven dat veel van zijn bemanningsleden hadden. Dat was de prijs die hij voor zijn moed betaalde”, zei de Australische premier Morrison in reactie op het besluit van de Queen om het ‘Victoria Cross of Australia’ toe te kennen.


Meer Verenigd Koninkrijk

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord