Roemenië staat stil bij verjaardag koning

Vorsten

2014-10-25 12:46:00

BOEKAREST – Kranten en websites in Roemenië besteden zaterdag ruim aandacht aan de 93e verjaardag van koning Mihai. De hoogbejaarde vorst viert zijn geboortedag in familiekring. Zijn gezondheid laat het niet meer toe dat hij de feestelijkheden, waaronder zaterdagavond een liefdadigheidsconcert, zelf bijwoont.

De koning regeerde in zijn lange leven twee keer: één keer als kind, onder een regentschap, en daarna nog een keer als jongeling tijdens de oorlogsjaren. Mihai had nu de langst regerende vorst ter wereld kunnen zijn, ware het niet dat hij in 1947 door de communistische regering van Roemenië werd gedwongen om het land te verlaten.

Mihai is zich ook in ballingschap blijven inzetten voor Roemenië en na de val van het communisme in 1989 waren de neocommunistische nieuwe machthebbers nog zo beducht voor hem, dat de koning geen toestemming kreeg terug te keren. Dat gebeurde pas later, maar toen was hij al te oud om nog van invloed te zijn op de ontwikkelingen in het land.

De koning – in Roemenië wordt hij als zodanig aangeduid en aangesproken – geldt als onkreukbaar, en werd enkele jaren geleden ook door jongeren aangewezen als man van het jaar. Het was voor Mihai dan ook pijnlijk dat deze week zijn dochter Irina in Amerika werd veroordeeld voor deelname aan de organisatie van illegale hanengevechten. “Ik heb mijn familie te schande gemaakt”, aldus de berouwvolle Irina, die een voorwaardelijke straf kreeg en Amerika mag verlaten om haar vader te bezoeken.


Meer Vorstenhuizen