Royals hebben boodschappen voor Unicef op Wereld Kinderrechtendag

Vorsten

20-11-2020 19:05:10

Diverse royals hebben vrijdag op de Internationale dag van de Rechten van het Kind van zich laten horen. De Belgische koningin Mathilde hield een videogesprek met kwetsbare jongeren en de hertogin van Luxemburg kwam op Twitter met een boodschap. Kroonprinses Victoria van Zweden hield een toespraak voor een webinar waarin een rapport van Unicef werd besproken.

Victoria zei in haar toespraak dat de coronacrisis de verschillen in de leefomstandigheden van kinderen in de wereld nog groter maakt, hoewel er sinds 1989 een Kinderrechtenverdag van de Verenigde Naties is. “Voor sommige kinderen betekende 2020 dat vrijetijdsactiviteiten werden geannuleerd”, zei de kroonprinses. “Voor anderen betekende het meer armoede en kwetsbaarheid, gesloten scholen en mislukte vaccinaties tegen dodelijke ziekten.”

De Zweedse royal zei verder dat het juist nu belangrijk is om na te denken over hoe deze generatie de wereld doorgeeft aan kinderen. Victoria haalde een gedeelte uit het rapport aan, waaraan ook de gezondheidsorganisatie WHO meewerkte, waarin staat dat luchtverontreiniging het leven van een kind flink kan bekorten. Dat geldt ook voor slechte sanitaire voorzieningen.

Beste vermogen

“Volgens het zesde artikel van het verdrag inzake de rechten van het kind zal elk land dat het verdrag heeft bekrachtigd naar beste vermogen het voortbestaan ​​en de ontwikkeling van het kind verzekeren”, zei Victoria. “Naar zijn beste vermogen zijn woorden die binden. Ze vragen om reflectie. En om actie.”

In België sprak koningin Mathilde met kwetsbare jongeren en gezinnen over hun leefsituatie. De vorstin concludeerde dat kinderen de rechten die ze hebben nog te vaak worden ontzegd. Armoede speelt daar een rol in, maar ook ongelijkheid, discriminatie en uitsluiting. “Maar zelfs in die moeilijke omstandigheden blijft de veerkracht van kinderen groot en dat bewonder ik”, zei Mathilde.


Meer Vorstenhuizen

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.